"Javorca - Resurekcija"


Glasbeno-vizualni performans, 17. julij 2016 ob 21.00 uri

 

Glasbeno-vizualni performans si lahko ogledate v cerkvici Sv. Duha v Javorci ali v živo na spletu, na Sotočju ob zaključku 17. Kreativnega tabora Sajeta 2016 oziroma v Kinu Šiška v Ljubljani. Dogodek je sicer del projekta Odmevi iz nevidnih krajin, s podporo Ustvarjalne Evrope, pri katerem kot partner sodeluje Zveza Društev mladih in kreativnih Tolmin.

V okviru projekta Odmevi iz nevidnih krajin bo na tolminskem, v osrčju Tolminskega pogorja, v dolini reke Tolminke v spominski cerkvici Sv. Duha v Javorci izveden multimedijski projekt avtorja Bratka Bibiča z naslovom ”Javorca – Resurekcija”.

Glasbeno-raziskovalni projekt Bratka Bibiča, katerega tematska zasnova je 1. svetovna vojna kot »velika vojna«, prelomna »vojna, ki naj konča vse vojne« …, natančneje, Soška fronta in njen jugovzhodni odsek okoli doline Polog, spominske cerkve sv. Duha v Javorci in kanjona reke Tolminke. Zgoraj omenjeno je izhodišče, od katerega se oddaljujemo – v času, prostoru, dogodkih, tematikah …-, a se k njemu ponovno vračamo pri spraševanju in odgovarjanju na vprašanja o osnovnih koordinatah položaja vojne v moderni dobi kot »vrhuncu civilizacije«.

Bratko Bibič je k projektu povabil različne glasbenike ter vizualne ustvarjalce iz Avstrije, Portugalske, Srbije in Slovenije. Paul Schubert, Samo Kutin, Jelena Popržan, Ana Kravanja in Vid Drašler so glavni akterji glasbenega dela projekta, ki ga bodo z vokalnimi vložki dopolnjevale pevke domače vokalne skupine ‘Javorca’. Scensko-vizualni del pa bodo izpeljali: Eduardo Raon, Miroslav Sretenović aka Izvanredni Bob ter Marko A. Kovačič.

Glasbeno-vizualni performans bo izveden v cerkvici Sv. Duha v Javorci 17. julija 2016 ob 21h in bo v direktnem prenosu posredovan v svetovni splet. Neposreden prenos na platnu bo potekal na Sotočju kot zaključek 17. Kreativnega tabora Sajeta 2016 ter v Kino Šiška v Ljubljani.

Povezave: www.sajeta.org

Več o projektu ECHOES from Invisible Landscapes / Odmevi iz nevidnih krajin na CED Slovenija.

 

"Javorca - Resurekcija"


Glasbeno-vizualni performans, 21. oktober 2016 ob 20:00

Center kulture Španski borci, Zaloška 61, 1110 Ljubljana
Velika dvorana

event Javorca 21.10

Z veseljem Vam še enkrat predstavljamo Glasbeno-scenski multimedialni projekt Javorca – Resurekcija,  ki je bil premierno izveden 17. julija 2016 v okviru projekta »Echoes from Invisible Landscapes« v cerkvi Sv. Duha v Javorci.

Na odru Španskih borcev, bo tokrat navzoči publiki mogoče neposredno videti in slišati smiselno izbrane audivizualne posnetke prve, prizoriščno specifične izvedbe v interakciji z živim dogajanjem, ki se jim bosta v novi priredbi projekta pridružila Paul Schuberth (akordeon, klavir, glas (A)) in Eduardo Raon (harfa, elektronika (P/SI).
Glasbeno-scenski multimedialni projekt Javorca – Resurekcija je nastal ob 100. obletnici izgradnje spominske cerkve sv. Duha v Javorci, ki je bila  zgrajena leta 1916 v hribovitem zaledju Soške fronte nad dolino Polog (Tolmin). Ob njeni secesijski zasnovi jo zaznamuje tri tisoč imen na tem območju padlih vojakov skoraj vseh narodnosti monarhije, vžganih v lesene plošče, nanizane vzdolž cerkvenih ladij. Istočasno nastane fonografska zbirka v vseh jezikih  in napevih vojakov avstro-ogrske vojske posnetih pesmi v okviru avstrijske akademije znanosti, medtem ko v Kabaret Volatire (Zürich), s katerim se 1916 konstituira dadaizem, uglasi zvočno poemo Totenklage (Objokovanje mrtvih) Huga Balla.
Posneti glasovi petja in govorjenja, žensko objokovanje umrlih moških z nesmiselnimi besedami se pridružijo črkam vgraviranih imen, ki jih izgovarja ženski zbor na način simultane poezije. Portret vojaka na fotografiji, ki jo z vsako fotografijo povezuje »nekaj grozljivega: vračanje mrtvih« (R.  Barthes, Camera lucida), spregovori: »Ko vidiš milijone mrtvih brez ust...« (Ch. H. Sorley 1916).
To je le nekaj utrinkov iz premierne uprizoritve projekta, ki je bila izvedena na kraju samem, 17. julija 2016,  s prenosom v živo (streaming), med katerim je bilo uvodoma videti animirane fotografije iz tistih krajev in časov, slišati prvič s harmoniko in vokalnim kvartetom posneto kantato Gregorčičeve »Soči« (H. Sattner 1916), s pritrkovanjem zvonov vstopiti v notranjost cerkve, v kateri je mozaik (tudi z zvokom aktiviranih) podob, besedil in pretežno improvizirane glasbe povezoval motiv skladbe »Memoires du soldat« (Spomini vojaka) B. Bibiča v interpretaciji Jelene Popržan (viola, glas (A/RS)), Ane Kravanje (violina, glas), Sama Kutina (strunska lajna, zvočila, šumila), Vida Drašlerja (pritrkovanje, tolkala) in ženskega zbora Javorca (Tolmin).

Ustvarjalci projekta:

Bratko Bibič - idejna zasnova, scenarij, raziskave besedilnih, vizualnih, zvočnih virov, izbor besedil, izbor arhivskih fotografij, izbor arhivskih zvočnih posnetkov, zasnova glasbenega toka, šumi, glasba: Memoires du soldat, umetniška produkcija, izvršna ko-produkcija

Ana Kravanja - violina, glas, interpretacija, improvizacija
Jelena Popržan - viola, glas, interpretacija, improvizacija
Samo Kutin - strunska lajna, zvočila, grmila, interpretacija, improvizacija
Vid Drašler - bobni, tolkala, pritrkovanje, triggering, interpretacija, improvizacija
Paul Schuberth, akordeon, klavir, glas
Eduardo Raon – harfa, elektronika, triggering

Ženski pevski zbor Javorca: Katarina Kovačič (posnetek)

Kantata »Soči« (posnetek)
Paul Schuberth, harmonika/akkordeon
Katarina Kovačič, glas (alto, tenor)
Marjetka Luznik, glas (soprano)
Luka Kavčič, glas (bass)
Mileta Grujić, snemanje in mešanje zvoka

Borut Čelik - produkcija zvoka (posnetek)
Eduardo Raon - triggering, grafika, video animacija
Bob Sretenović - foto animacija, osvetljava (posnetek)
Marko Kovačič - maska
Barbara Borčič – lektoriranje angleških prevodov

Sanja Popov Leban – produkcija, vodja projekta »Echoes from Invisible Landscapes« v Sloveniji

Janez Leban – produkcija

Urška Mežnar – asistent producenta in PR
V sodelovanju z: Zavod Alcedo Labor, Zavod Sajeta Tolmin, Zavod Sploh Ljubljana, Bratko Bibič

S podporo: Ustvarjalna Evropa – Kultura, Ministrstvo za kuturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Avstrijski kulturni forum, Občina Tolmin, KS Tolmin

Zahvaljujemo se Tolminskem muzeju.

www.javorca.com

www.spanskiborci.si